Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.   

Novela důležitého zákona, který ovlivní nejen učitele v naší republice, ale hlavně úroveň našich škol a tudíž i žáků a studentů, jde do finále. Její schválení je na spadnutí. Čekalo se dlouho a já sama jsem o novele kriticky psala už před  čtyřmi lety. Dva body se totiž velmi negativně projeví hned v několika sférách českého vzdělávacího systému.

Zaprvé novela umožní NEučitelům učit. Na výjimky sice učí někteří neučitelé už dnes (obzvlášť na SŠ ). Pes je ale zakopaný v detailu. Novela totiž umožní uznat kvalifikaci učitele každému s diplomem z jakékoliv VŠ a navíc toto uznání kvalifikace převede na ředitele školy. A co víc, bude se to vztahovat jak na střední, tak hlavně na 2. stupně základních škol. Čili to ovlivní naše děti ve věku 11 – 15 let. Věc, která nemá v civilizovaném světě obdoby a kterou tlačí část politiků pod heslem ,,odborníci do škol". To stát má být garantem kvalifikace učitele a stát má dohlížet na kvalitu lidí, kteří se postaví před naše děti a budou je učit. Toto novelou padá a jakýkoliv Pepa Novák, který nastoupí na místo ředitele v malé školičce kdesi v Suché Lhotě, se v uznávání kvalifikace pedagoga postaví na roveň univerzity, jež ale musí mít na takový úkon akreditaci. Tato fyzická osoba takto vlastně kvalifikaci někomu dá jako dáreček. Takže zatímco učitelé musí absolvovat  akreditovaný magisterský program a většinou zvládnout dva obory (aprobaci na 2 předměty), tak příchozí učitelský amatér má sice VŠ, ale kdo rozhodne, s jakou školou bude moci učit matematiku, český jazyk, dějepis? S vysokou zemědělskou, ekonomickou, cestovního ruchu… s jakou? To bude rozhodovat ředitel Pepa Novák? Kde to jsme? V Kocourkově? V Evropě máme mnoho států, kde chybí učitelé, kde pedagogický sbor stárne (Německo, Itálie, Portugalsko), ale nikde nepřistoupili k tak hloupému a velmi riskantnímu řešení. Místo, aby se nalákaly tisíce učitelů, kteří neučí kvůli výši platu či jiným důvodům, tak se budou do tříd nabírat amatéři.

Proti de-profesionalizaci našich škol se postavilo před dvěma měsíci i mnoho akademiků a odborníků , mezi nimiž nechybí zástupci asociací děkanů pedagogických, přírodovědných, tělovýchovných či filozofických fakult, zástupci učitelů dějepisu, angličtiny, matematiky a fyziky, několik profesorů z UK Praha, z Liberce, Pardubic, z Budějovic atd.  Tento týden se o novelu strhla bitva i u řečnického pultíku v poslanecké sněmovně, protože ani někteří členové  výboru pro vzdělávání s novelou nesouhlasí (např. poslankyně Berkovcová to vyjádřila celkem přesně zde). I ČŠI provedla v této oblasti sama šetření, a to zcela jasně ukázalo, že na kvalifikovanosti učitele závisí dosažená úroveň vzdělání žáků a studentů.

Jak je tedy možné, že  MŠMT deprofesionalizaci dopustí? Má na vše průzkumy, odborná obec varuje před podobným experimentem na našich dětech a dokonce tím novela jde zcela proti Strategii 2030+, což je vzdělávací plán přijatý na dalších 10 let. Tam se mluví vyloženě ve strategické linii 3 o tom, že se musí školství ochránit před deprofesionalizací. Novelou tak jde vláda i s ministrem školství Balašem a poslanci pětikoalice přímo proti svému vlastnímu důležitému strategickému dokumentu, který se připravuje již několik let.

No a teď ohraná písnička - zvyšování platů. Několik poslanců nám totiž nedávno hodilo do slíbeného zaručeného zvyšování platů pedagogů vidle. Teď si říkáte, že jsem se pominula, vždyť zvyšování mezd učitelů je v médiích na denním pořádku. Říkali to přece v televizi o těch 130 procenech a všude to píšou. Opět je zakopaný pes v detailu, a to tentokrát v jednom čísle. Zatímco v původním několik let starém návrhu novely bylo zakotveno, že na jeden úvazek pedagoga mělo jít 140 %  průměrné mzdy za předminulý rok (protože statistici mají přesná data vždy 2 roky zpět), tak teď se tam na poslední chvíli objevilo 130 % a není uvedeno, ke kterému datu. ( Texty návrhů novely si můžete sami porovnat (viz. foto)).

Porovnání částí původního návrhu novely a  čerstvě pozměněného poslanci pětikoalice, které se týkají platů.

Znamená to, že se platy učitelů nejen, že nemusí zvýšit, ale mohou se dokonce i snížit. Ten výpočet není nijak těžký. Pojďme si to spočítat. Pokud by hypoteticky platil zákon už dnes, tak 130 % průměrné mzdy z před dvou let (to bylo tehdy 37 839 Kč)  bude teď dělat 49 191 Kč. No a to není 130 % současné průměrné mzdy, není to ani 120 %, ani 115 %....je to dokonce  113,5 % . (Odrážím se od oficiálního odhadu Ministerstva financí, který předpokládá letošní průměrnou mzdu v ČR  43 322 Kč - zdroj informací zde) . Čili žádných 130 %, ale 113,5 % . Pokud by platil návrh původní, kantoři by měli v peněženkách o téměř 50 000 Kč za rok více. 

Proč to nikdo z politiků nevysvětlí pořádně? Ať řeknou na férovku, že sliby splnit nemohou nebo nechtějí. Proč z vysokoškolsky vzdělaných lidí udělali pitomce a ještě se někteří autoři změny v novele chvástali do kamer, jak učitelům zaručí 130 % (zde) Novela už jde do třetího čtení a tam se hlasuje buď pro nebo proti zákonu a pětikoalice má většinu. Snad se tedy aspoň vzpamatují senátoři nebo prezident, až se k nim tato informace dostane a zákon nepodpoří.  Jednak kvůli do nebe volajícímu nesmyslu  o uznávání kvalifikace jedním člověkem  a také kvůli podfuku s učitelskými platy.

 

Autor: Zuzana Růžičková | sobota 8.4.2023 9:05 | karma článku: 40,92 | přečteno: 7757x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3650x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6627x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Důležité zjištění! Ministr školství se nevyzná ve školství.

Ministr Balaš odkryl během svého krátkého působení podstatnou věc. Že se v otázce školství (minimálně regionálního) vůbec nevyzná. Navíc si proti sobě postavil učitele i ředitele. Představuji TOP 5 jeho výroků, kterými vše zazdil.

26.10.2022 v 7:30 | Karma: 37,86 | Přečteno: 4347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik