Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školy první a druhé kategorie. Již od září 2019.

Školy první a druhé kategorie. Na první budou učit matikáři matiku, češtináři češtinu, fyzikáři fyziku, angličtináři angličtinu. Na té druhé bude matematiku učit vystudovaný sociolog bez práce, který se ale zná s ředitelem školy.

Češtinu tam vezme dva roky nezaměstnaná kulturní antropoložka, protože se zná se zástupkyní, anglinu si sem přijde zaučit inženýr chemie před důchodem, protože už ho nebaví dojíždět do práce, školu má za bukem a je to tchán zdejší uklízečky.(Prosím nemám obecně vůbec nic proti žádné z uvedených profesí!) Kam dáte svoje dítko? Myslíte, že je to jen fikce? No to ne! To bude od září realita. Pokud projde novela zákona o pedagogických pracovnících. Novela sice vypadá, jako by ji připravoval někdo v pomatení smyslů, kdo chce naše školství zničit, rozbourat a dát mu poslední ránu z milosti. Ale kdepak, přátelé! Novela je z pera nějakého koumáka na ministerstvu školství.

      Podle novely by totiž na druhém stupni základního školství a na středních školách mohli učit absolventi JAKÉHOKOLIV magisterského studia na vysoké škole. Takže zatímco vystudovaný matikář z naší školy první kategorie musel projít přednáškami a ne zrovna lehkými zkouškami například z těchto oborů (zde): algebra, geometrie, matematická analýza, statistika, logika, teorie množin, diferenciální počet, pedagogika, psychologie, didaktika matematiky, metody řešení úloh, pedagogická praxe atd.atd. a musí mít státnice z matiky, tak „matikář“ ze školy druhé kategorie (viz. ředitelův známý) měl pořádně matiku naposledy na gymplu a nemá z ní ani maturitu. Jak vím, že se to bude týkat právě těchto předmětů? Protože o chybějících učitelích matiky, fyziky, angličtiny, ale také chemie či hudební výchovy se ví už pěkných pár let z mimořádného šetření MŠMT (najdete zde – klikněte si na Důvodovou zprávu). No a kromě toho se vzhledem k postupnému odcházení učitelů z řad Husákových dětí ví, že pokles bude pokračovat až do roku 2035.

   Takže, vážení rodičové! Až budete od příštího školního roku dávat své dítko na základku nebo střední školu, doporučuji si zjistit, kdo že to vlastně bude žáčka učit. Samozřejmě předpokládám, že úspěšných základek a SŠ, které si budou chtít udržet kredit, se výše uvedený průšvih týkat nebude. Horší to ale bude v menších městech se dvěma nebo dokonce jednou školou. Ta první škola  - základka první kategorie - bude plná dětí ze spádové oblasti a pro ostatní (co nechtějí, aby jejich děti učili nematikáři, nefyzikáři, nepřírodopisáři a neangličtináři, ale hlavně neučitelé) bude mít jen pár místeček. No a co v obci, kde bude škola jen jedna jediná a bude to zrovna ta škola druhé kategorie? Nebude zbývat nic jiného, než nastartovat každé ráno auto a odvést dítko za vzděláním do města.

  Samozřejmě, že už dnes občas na školách učí původně nevystudovaní učitelé. Ti si ale museli doplnit vzdělání. A to, i když původně sice měli pedagogickou fakultu, ale neměli vzdělání pro příslušný stupeň školství. A tak třeba vzpomínám na kolegyni národkářku/výtvarkářku, která ještě nedávno přesto, že měla doma dvě děti školou povinné a chodila normálně na plný úvazek do práce a měla ještě vedlejšák v lidušce, musela i přes mnohaletou praxi ve škole dojíždět z Krkonoš na Moravu a dodělávat si obor pro druhý stupeň. Kdyby pár let počkala a vykašlala se na to, tak teď by od září splnila ministerskou podmínku JAKÉHOKOLIV magisterského studia a ušetřila by nepočítaně víkendů, které mohla trávit s dětmi a také by jí zbylo mnoho peněz za dojíždění.

  Je fakt, že učitelé stárnou. Průměrný věk je zhruba 45 let a nová krev se do školství nežene. Bodejť by se hnala – důvodů je mnoho (viz můj článek Česká škola – největší charitativní organizace u nás). Ale stavět se k problému tak, jak to dělá ministerstvo školství? Že když není dostatek vystudovaných učitelů, tak tam pustíme kdekoho? Copak léčit nás může třeba vystudovaný zemědělec s vidinou toho, že si možná do tří let udělá kurz první pomoci?

    Myslím, že učitelů by možná nebylo tak málo. Kolem sebe jich mám hned několik, kteří se na školství kvůli ohodnocení a dalším věcem vykašlali. (Vrchol pro mě byl, když jsem jednu z učitelek svého vlastního dítka viděla nedávno za pokladnou supermarketu.) Ještě možná ale není úplně pozdě. Dát pedagogickým fakultám a dalším školám, které vzdělávají budoucí kantory, více peněz a prostoru, aby mohly přijmout více studentů, dát budoucím učitelům jistotu, že se platy budou OPRAVDU trvale zvyšovat, že budou mít dobře zaplacené kvalitní uvádějící učitele do praxe, že o ně ministerstvo stojí a naslouchá jim, že se změny vzdělávacích plánů budou ve školství dělat v součinnosti s kantory  a jejich profesními sdruženími a ne s pár neziskovkami o deseti zaměstnancích a také, že pedagogům ubude administrativy, aby se mohli více věnovat samotnému učení.

Autor: Zuzana Růžičková | neděle 3.2.2019 9:00 | karma článku: 46,49 | přečteno: 15647x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3650x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6627x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik