Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal? 

Všichni tušíme, že profesní etický kodex mají v naší zemi lékaři a nebo třeba novináři. U lékařů ho schvaluje profesní organizace Česká lékařská komora a u novinářů za kodexem stojí také stavovská organizace, a to Syndikát novinářů ČR. (Všimněte si hned na začátku, prosím, že kodex lékařům a novinářům nesepisují třeba pacienti či čtenáři novin, ale tito profesionálové si ho sepisují a schvalují sami.)

Podle oficiálních stránek čerstvě uveřejněného učitelského kodexu byly u jeho vzniku tyto organizace : sdružení podporující mimoškolní činnost mládeže (dobrovolní hasiči, turisté, táborníci atd.), školní inspekce, spolek středoškolských studentů, společenství křesťanských církví, ministerstvo školství, české zastoupení OSN, dále neformální spolek děkanů pedagogických fakult, hnutí zhruba 300 studentů a učitelů podporující hlavně začínající pedagogy (tak hurá - zde k dobru připočítávám 300 učitelů/budoucích učitelů), dále dobrovolné uskupení různých menších asociací (čili zástupci Montessori, lesní mateřinky, waldorfské školy – zde ovšem těžko říci, jak tito zástupci komunikovali text se svými pedagogy), neziskovka zabývající se modernizací škol (nízké stovky členů, dle jejich webu má do 200 lidí a dejme tomu, že všichni učí, čili přičítám plus 200 pedagogů), sdružení 17 asociací různých typů škol (pokud by každá měla ve sdružení 2 své zástupce a zároveň všichni byli učitelé a o kodexu hovořili, tak přidávám 34 učitelů, jinak opět není dohledatelné, jak text kodexu komunikovali s učiteli), jeden spolek rodičů a spolek podporující začínající učitele (dle webu má 13 členů, zda jsou to učitelé, nevím). No a na závěr se tvorby kodexu účastnila JEDNA učitelská profesní organizace (má dle zveřejňovaných údajů 1700 členů a předpokládejme, že jde ve sto procentech o pedagogy, čili připočítávám 1700 informovaných a o kodexu diskutujících pedagogů).

Dobrá tedy, učitelů je sice skoro 180 tisíc, ale dejme tomu, že by tedy dle těchto čísel byl každý stý učitel členem oné profesní organizace nebo aspoň učitel z těch ostatních organizací, jejichž zástupci se na kodexu podíleli. A ti všichni text kodexu dříve, než ho předložili veřejnosti, se svými členy prodiskutovali. I tak by se mi to ale zdálo odvážné, prohlašovat ho pak za kodex všech učitelů. Jak se ovšem zdá z několika stovek reakcí členů této jediné kodex připravující profesní organizace, které si lze pročíst na veřejných FB stránkách této komunity, tak se ani zde příliš o kodexu - před vypuštěním do médií - nediskutovalo. V obsáhlé diskuzi nad již s velkou slávou uveřejněným textem zde zaznívají spíš ironicky míněné otázky, zda bude kodex i pro žáky a rodiče, zda na zásady slušnosti je potřeba předpis, ale také se pozastavují nad jednotlivými body a formulacemi v kodexu. Padají dotazy, kdo rozhodne, co je dezinformace (k tomuto dotazu se zde přidávám také), proč se kodex málo věnuje práci učitele, proč nebyl diskutován před uveřejněním v médiích, že půjde o bič na učitele, že jde spíše o kodex spasitele a dokonce se objevují od některých členů organizace i docela emocionálně zabarvené názory typu, že jde o blbost a věc, kterou se většina učitelů ani nedozví. Nutno ovšem  v rámci objektivity podotknout, že někteří zde za kodex děkují a chválí ho. Těch je ovšem menšina (z těch 400 reakcí jsem do této chvíle pochvalných našla deset). Z těchto diskusních příspěvků ve veřejné skupině této jediné profesní organizace kolem kodexu je tedy zjevné, že text nebyl se členy předem diskutován a projednán.

Průzkum kolem konkrétního předloženého textu kodexu si začal po uveřejnění dělat i největší profesní spolek učitelů v ČR Pedagogická komora, který k tvorbě ovšem přizván nebyl a jehož členové až  z médií zjistili, že jim někdo připravuje jejich profesní kodex. Za prvních 16 hodin se do ankety zapojilo skoro tisíc učitelů a 93 % této podobě kodexu řeklo ne, 5 % ano a 2 % nevím (foto ankety ze stránek PK jsem pořídila se souhlasem autora) . Největší školská odborová organizace ústy svého šéfa Dobšíka pak svoji účast na tvorbě kodexu přímo odmítla. 

     

Anketa profesní organizace učitelů.

Čí je to tedy vlastně kodex? Za textem stojí 17 „lidí kodexu“ (tak jsou na oficiálních internetových stránkách kodexu označeni). Jsou to : členka kanceláře ústředního školního inspektora, ředitel české kanceláře OSN, školský ombudsman, sociální pedagožka, učitelka na gymnáziu, studentka ekonomie, vyučující jidiš, studentka speciální pedagogiky, vysokoškolský pedagog, zástupkyně jednoho spolku rodičů, úředník z ministerstva, učitel na gymnáziu, učitelka na základní škole, dále kněz a vysokoškolský pedagog, kantorka na pedagogické fakultě, inženýr zemědělec z rady vlády pro neziskovky a jeden ředitel základky. (Vyplývá mi z toho, že jen devět z těchto 17 lidí tedy momentálně pravidelně učí.) Dobře, tak těchto 17 lidí (z toho 9 pedagogů) se, předpokládám, bude tímto kodexem, který si ve svém debatním kroužku vydiskutovali, řídit. Vlastně obdivuji, že nad textem strávili (dle informací z médií) snad dokonce půl roku. Určitě tomu museli obětovat třeba i čas, který by jinak trávili s rodinou, možná se i nad textem hádali a pokoušeli se dělat nějaké kompromisy.

No a těch nás ostatních téměř 180 tisíc učitelů? Až budeme mít profesní komoru ze zákona, jakou mají lékaři a ta pak schválí prostřednictvím svých členů či zástupců znění svého kodexu (čili na něm bude muset být všeobecná shoda), pak ho určitě nejen učitelé budou dobře znát, ale možná i budou muset dokonce dodržovat. A třeba bude i součástí jejich profesního života automaticky. Do té doby je ovšem takový text pouhá slohovka, na které se dohodlo pár lidí, je to něco nezávazného a pro mnoho lidí již teď (pár hodin po uveřejnění) neakceptovatelného. I proto mě velmi zarazilo, když ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal na tiskovce ke kodexu sdělil toto: „Řešíme učitele, kteří šíří dezinformace. Nebo stížnosti rodičů, že učitelé některá témata nepojímají v souladu s názorem rodiny. Ředitelé se tak nyní mohou na etický kodex odvolat.“ Jak se mohou odvolávat na něco, co ale není právně závazné a není na tom ani všeobecná shoda mezi profesionály, kterých se to týká? Něco, co spadlo najednou z nebe a učitelé se o tom dozvěděli jako poslední z médií?  O práci novinářů, kteří bezhlavě přijímají text kodexu jako něco, co prý vzešlo ,,zespoda"  od učitelů a zvou si aktéry do studia na rozhovory, už ani nemluvím.

Na mém jednom názoru tady sice vůbec nezáleží, ale když už píšu svůj učitelský blog, tak si dovolím říci nakonec i svůj pohled na věc. Já jsem velký fanda vzniku Pedagogické komory ze zákona tak, jako to mají lékaři. Jsem i fanda do budoucna oficiálního prodiskutovaného kodexu učitele (lékaři si ve své profesní České lékařské komoře schvalují svůj kodex už léta a nenechají si do toho nikomu mluvit). Chci také, aby každý kantor vzal takto prodiskutovaný a profesní organizací schválený kodex za svůj a musel by se jím i řídit. Nic z toho se ovšem zatím u nás v České republice neděje, neudálo se, a to i přes veškerý mediální humbuk, který kolem toho teď chvilku je. Žádný oficiální závazný kodex učitele prostě u nás neexistuje.

(Pokud má tedy někdo i přesto zájem si text kodexu pro zajímavost pročíst, tak ho připojuji zde. Text  rozebírat zatím nebudu, bylo by to ještě delší, než tento blog.)

 

Autor: Zuzana Růžičková | sobota 10.12.2022 16:08 | karma článku: 41,15 | přečteno: 4218x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3650x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6627x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Důležité zjištění! Ministr školství se nevyzná ve školství.

Ministr Balaš odkryl během svého krátkého působení podstatnou věc. Že se v otázce školství (minimálně regionálního) vůbec nevyzná. Navíc si proti sobě postavil učitele i ředitele. Představuji TOP 5 jeho výroků, kterými vše zazdil.

26.10.2022 v 7:30 | Karma: 37,86 | Přečteno: 4347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik