Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co takhle dát dětem na vysvědčení třeba smajlíky ?

Ministerstvo školství ví, že hodnotit Pepu z matematiky budu nakonec já. A tak mi dalo dobrou radu: „Dej známku, jakou si zaslouží!“ Senátor Drahoš a jeho radilové si však myslí, že to umí lépe než já. A sepsali výzvu.

Výzva mimo jiné říká, že mi má ministerstvo dát „jasný návod, jak v tomto případě (myšleno v hodnocení) postupovat“. Mám prý Pepíka najednou po čtyřech letech, co ho učím a dostává ode mne pěkné chvalitebné dvojky, hodnotit slovně nebo formativně. Zkusím tedy na chvíli zapomenout na situaci, že podobných Pepíků učím zhruba 160 (a psát najednou 160 slovních hodnocení by byla fakt výzva), úspěšně učím už nějaký ten pátek a odmyslím si, že si kdejaký zákonodárce nedovolí radit třeba chirurgům, jak sešívat břicho a podívám se na to trochu víc s odstupem a víc globálně.

 Je nás asi 150 tisíc kantorů, z nichž většina známkuje standartním způsobem od jedničky do pětky. (Možná na hodnocení existuje nějaká statistika ČŠI, ale tu hledat odmítám. Slovní hodnocení prostě používá málo škol.) Představte si ve vaší bujné fantazii situaci, že by najednou v červnu začaly desítky tisíc kantorů a tisícovky škol psát nově slovní či formativní hodnocení. V životě to tito učitelé nedělali a nikdo je to neučil. Rodiče a děti na takové hodnocení nejsou zvyklí. Někteří kolegové učí  i přes 200 dětí, a to třeba jen hodinu týdně ve skupině dalších 30 žáků. A najednou - ejhle, slovní hodnocení ! Vedle učení na dálku tu máme další laskominu.Český učitel vydrží všechno, je to přece superman.

Naštěstí je však výzva senátora Drahoše (společně s jeho poradci) pouhý výkřik do tmy. A že tma, do které tito lidé křičí, je opravdu černá, pustá a prázdná, svědčí počet signatářů pod výzvou. V Senátu je 81 senátorů a Drahošovu výzvu tu podepsalo jen 6 lidí (jen dva z nich jsou přitom podle zveřejněných životopisů učitelé, a to pánové Štohl a Papoušek). /Signatáře pana Chaloupka (režiséra Vydrýska) nepočítám (učil kreslení jen krátce)/. Ve Sněmovně výzvu podepsalo také 6 lidí (učili z nich 4). Přitom poslanců je 200 a mezi nimi učitelů poměrně mnoho. Ostatní podepsaní jsou kameraman videí (později starosta), dále redaktor, ředitel ZOO, vychovatelka a personalistka. Podpora pro neznámkování je mezi všemi zákonodárci tedy pouze 4%. Nedivím se.

Odkud tento vítr vane, se však ukázalo velmi rychle. V médiích se k tomuto hodnotícímu veletoči přihlásili členové jedné neziskovky a jednoho malého spolku kantorů. Pan Hřebecký z oné neziskovky (představující se jako dlouholetý učitel) tvrdí, že se děti něco „nadrtí, pak to zapomenou, a pak drtí něco jiného“ (zde) a například členka kantorského uskupení, učitelka na gymnáziu říká, že by „známky nejraději zrušila.“ No fajn! Tak pokud se jim děti „něco nadrtí“ a hned jim „to zapomenou“, tak to je špatně. Tak to si to zrušte ! Ale proč to vnucujete mně a Pepíkovi? Jsem to přece já, kdo se bude podepisovat pod jeho hodnocením. A Pepa se opravdu nemůže nejdřív „nadrtit" zlomky a desetinná čísla a trojčlenku a procenta a pak to v klidu vždy zapomenout. Bez jednoho neumí druhé.

A tak jsem ráda, že mi ministerstvo poradilo, ať si to udělám podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Čili podle známek z února a března s přihlédnutím na práci v koroniádě a práci v minulém pololetí. (Vyhláška MŠMT zde). Přesně tak jsem to měla v úmyslu i bez toho. Proto až mi budou zase nějací sepisovatelé výzev příště povídat, že mám dát na vysvědčení třeba smajlíky nebo že bude pro mě a Pepu nejlepší matematiku lajkovat, tak jim za ty rady vystavím slovní hodnocení, přidám palec dolů a navrch dva smajlíky.

 

 

Autor: Zuzana Růžičková | neděle 24.5.2020 8:00 | karma článku: 35,08 | přečteno: 1297x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3649x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6624x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik