Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká škola – největší charitativní organizace u nás

Dělat třídního učitele je v českém školství charitativní činnost. Zhruba 65 tisíc třídních učitelů v našem státě má nárok za velmi odpovědnou práci s dětmi na odměnu v rozmezí 400 až 1300 Kč měsíčně (většina bere pětistovku).              

   Příplatky jsou totiž ve většině škol  vypláceny při dolní hranici tohoto rozmezí - školy nemají peníze. Co si budeme nalhávat. Je to almužna. Počítáme-li, že měsíčně třídní vykoná zhruba o 20 hodin práce více než netřídní učitel (mám zkušenost, že to může být i víc, ale 20 hodin uvádí důvodová zpráva poslanců k návrhu zákona o nových příplatcích pro třídní učitele), pak tu máme neuvěřitelnou hodinovou mzdu 25 Kč! „Dámy a pánové, nechci se vás dotknout – kdo z vás to má?“, chce se mi parafrázovat asi nejtrapnější výrok politického dinosaura Jiřího Paroubka. (Jinak ten návrh na vyšší třídní příplatky už ve sněmovně pomalu začíná zasmrádat. Leží tam už totiž od dubna loňského roku a předcházející pokusy o zvýšení příplatků za třídnictví v minulých letech nevyšly.)

      A teď střih. Jedeme do vyšších pater. Více jak 20 úředníků ve funkcích ředitelů a 6 náměstků na ministerstvu školství placených z našich daní berou více jak milionový roční plat (nejvyšší plat za rok 2018 byl dle tabulky uveřejněné před pár dny samotným ministerstvem  1 933 133 Kč, což je měsíčně průměrně 161 094 Kč) a jen na odměnách mnozí z nich dostali víc, než je průměrný roční plat učitele.  Čtyřikrát se ve zveřejněné tabulce v kolonce odměny objevuje částka vyšší než 400 000 Kč a další tři úředníci dostali navíc k platu přes 200 000 Kč. Zatímco průměrný roční plat učitele v regionálním školství je 366 540 Kč. Jako důvod vysokých odměn je u všech těchto námi placených úředníků uváděno :„Za úspěšné splnění mimořádných a zvláště významných služebních a pracovních úkolů“.Co si o tom má běžný učitel v České republice myslet? Asi nečeká, že vedoucí pracovník ministerstva bude dělat za běžný plat učitele, ale že úřednická odměna bude větší než jeho roční plat?

     Ale zpět k charitativní činnosti v našem školství. Být mladým nastupujícím učitelem je další velká česká dobrovolnická práce. Nástupní plat učitele je (již dle nové tabulky - příloha č.5 po zvýšení platu od 1.ledna 2019) 28 630 Kč. Ano, čtete dobře! Určitě vám teď naskakují před očima úplně jiná čísla. „Vždyť v televizi říkali, že učitelé už berou průměrně 39 tisíc..“, říkáte si. „Vždyť teď dostali přidáno 15%.“ Všechno jsou to ovšem zkreslené nebo nepřesné údaje, které se na nás valí ze všech možných médií (bohužel včetně mé oblíbené České televize, ta ale na upozornění Pedagogické komory už svůj článek o údajných 39 tisících poopravila). No a těch 15% nikdo zatím také neviděl. Nová tabulka, podle které teď učitelé dostávají k podpisu nové platové výměry, obsahuje zvýšení o pouhých 10% (odečtu-li aktuální inflaci z prosince 2018, která činí 2 procenta, tak je to vlastně reálně o 8 procent). No a ty další slibované peníze školy ještě nemají, možná prý budou na jaře (ministr Plaga včera na ČT řekl březen/duben).  Ale v našem státě se může stát všelicos. Znáte to. A tak, když se teď rozhodují vaše děti nebo mladší čtenáři iDnes sami, čím budou, při pohledu na nástupní plat předpokládám, že je učitelství nenapadne. Vždyť si stačí vyjet inzeráty z dnešního dne například ze známého obchodního řetězce LIDL. Vybírám náhodně: „Skladnice – nástupní plat 27 000 Kč, po roce máme pro Vás připravenou smlouvu na dobu neurčitou s pevně danými nárůsty mzdy (po 1. roce 28 000Kč, po 2. roce 29 000 Kč).“ Nebo:“ Lidl Praha-Lhotecká, prodavačka - smlouva na dobu neurčitou s pevnými nárůsty mzdy (nástupní mzda 25 500 Kč, po 1. roce 26 500 Kč, po 2. roce 27 500 Kč).“ Myslím, že to stačí.

     Jeden z kolegů nedávno zde na svém blogu napsal, že školství nikdy nebyla pro jakoukoliv vládu priorita, a že ve školství dle vládních slibů chybí za posledních 17 let téměř 1,5 bilionu korun. Je to dluh nám všem. Učitelům na platech, třídních příplatcích, dětem na lepších či nových budovách škol, nových lavicích a tabulích, na nových počítačích, tabletech, interaktivních tabulích, nových učebnicích, pracovních sešitech zdarma, možná i těch obědech zdarma, v pomůckách pro málo nadané i hodně nadané děti a do budoucna také dluh ve formě kvalitních učitelů. Protože kdo bude tedy naše děti a vnoučata učit, když si chytří studenti zcela logicky budou při pohledu na inzeráty na prodavačku nebo skladníka a pohledu na novou platovou tabulku klepat na čelo?

Autor: Zuzana Růžičková | pondělí 28.1.2019 10:00 | karma článku: 43,56 | přečteno: 6074x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3649x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6626x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Prodej dvou jednotek 1+kk
Prodej dvou jednotek 1+kk

Nivy, Dačice - Dačice IV, okres Jindřichův Hradec
2 904 000 Kč

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik