Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online výukou kupředu, zpátky ni krok !

Řeči, že učení online je moderní, protože je digi a je v tom budoucnost, jsou nesmysly. Jsme živé bytosti, nechceme se setkávat přes obrazovky. Když distanční výuka bude nutná, co nadělám. Jako kantor ale budu hodně, hodně nerada.

Jasně, že jako učitelé máme v tomto covid-19-marastu štěstí, že existuje internet, že existují výuková prostředí a různá online procvičování. Že to ovšem nenahradí běžnou výuku na základce, na střední i na vysoké, a tedy učení tváří v tvář, to snad my, kteří jsme tím intenzivně online prošli na jaře, musíme vidět zcela jednoznačně. Jde prostě jen o takové online lepení záplaty.

Učení a hlavně škola jako taková, není přeci jen o toku informací tam a zpět, o zhodnocení, kolik si toho který žák našel na internetu, zapamatoval, správně použil, vypočítal, přepsal, opsal, přečetl, nakolik si uměl rozvrhnout práci, jak byl samostatný, aktivní na online výuce atd. Když je totiž žák/student ve třídě, tak spolupracuje, vidí, jak to ostatním jde a jemu ne, a tak se snaží, ve dvojici poprosí kamaráda, aby mu s prací pomohl. Je nucený v krátkém čase reagovat na danou otázku učitele, ve skupince musí při práci prokázat znalost, ochotu se podílet na společném díle, a když ne, tak to od ostatních schytá. O přestávkách si řeší svoje problémy s kámoši, posílá vzkazy pěkným spolužačkám, hraje s ostatními třeba pinec  a nebo si jen bloumá po chodbě. Po škole spřádá plány, jestli se půjde k Pepovi nebo Karlovi a co budou dělat. Mluví spolu, škádlí se, dohadují, hádají. Okukují si nové mobily, penály, tašky, oblečení, koukají na kluky, na holky, na učitele. Pomáhají si, opisují úkoly, půjčují bačkory, svačí spolu, nadávají si, chválí se, utahují si ze sebe. Sledují učitele, jestli je spravedlivý, jestli někomu nenadržuje, koho kárá a za co, komu pomáhá a proč, hodnotí jeho vystupování a výuku a baví se o ní.A tak dále a tak dále. Tato stránka setkávání ve škole, která nás všechny nutí spolu interagovat, je tak moc důležitá, že často zakryje i fakt, že se žáček/studentík zrovna ten den úplně nenaučil Pythagorovu větu, logaritmy, větný rozbor, co je oxymorón nebo že zrovna nerozezná smrkovou šišku od borové.

V poslední době mi připadá, že se v mediálním prostoru a poté i ve veřejnosti usídlilo povědomí o tom (a nebo se nám někdo snaží tuhle myšlenku podsouvat), že se prostě přepne výuka na distanční a jede se v klidu dál. Pokud to není u malých dětí a nehrozí rodičům, že s nimi musí zůstat doma, jakoby se u těch větších tolik nestalo. Ale já tvrdím, že sakra stalo! A jako dospělí bychom tohle učení na dálku u dětí na základkách, na středních, ale i na vysokých školách, měli dopustit jen opravdu výjimečně. A my, učitelé, na to obzvlášť vládní činitele, ale také epidemiology a ostatní, kteří o tom rozhodují, upozorňovat.  Že nejde jen o výuku, o praktická cvičení, a já nevím o co ještě. Ale že jde o samotné „chození“ do školy a pobývání ve škole. Jde o kamarádství, kolektivy, vytváření postojů, spolupráci, kontakty s jinými autoritami než rodinnými doma, podřizování se většině, diskusi tváří v tvář, vnímání těla, postojů, pohybů, melodie v hlase, mimiky, pachů i vůní spolužáků a spolužaček, společné snášení stresu, nepohodlí, nervozity, ale i radosti, humoru a tak bych mohla pokračovat dál a dál. Nejsme roboti, jsme z masa a kostí a používáme více smyslů, než jen zrak při sledování obrazovky noťasu.

Pokud už by tedy došlo k přepnutí škol do online prostředí, mělo by to být opravdu podloženo tvrdými daty, srozumitelně vysvětleno a provedeno v tom nejkrajnějším případě. A hlavně by se to nemělo stát samozřejmostí všedního dne a normou. Jako učitelé bychom měli upozorňovat na to, že to není pro naše děti vhodné, zdravé, žádoucí a vždy dbát na dodržování jen absolutního minima času stráveného ve škole na dálku. Děti to totiž velmi vnímají a dotýká se jich to, přestože to neumí samy ještě dobře popsat. A to i přesto, že se Tondovi o koroniádě zdálo, že spát do 11 hodin dopoledne, je to nejlepší, co ho potkalo. Není totiž nad to, když si spolu s Mirkem zaskórují při florbale na těláku, pak se mu podaří s Pepou konečně pochopit postup u docela složité rovnice při matice, o velké si stihne pořádně prohlédnout Aničku z vedlejší třídy, pak překonat strach z big testu z angliny a vypotit ze sebe fakt všechno. V jídelně poklábosit nad špagetami s Jirkou a Vendou, s třídním probrat třídní mikiny a plán kurzu, který sice bude až za půl roku, ale on už od srpna řeší se spolužáky na fejsu, kdo s kým bude na pokoji. Na vejšce zajít do klubu nebo na jedno, kde se toho tolik vymyslí a naplánuje, dohodnout se s kolegou u kafe na spolupráci nebo prožít život na koleji se spolubydlícími z různých koutů republiky. Tohle všechno je totiž pro naše děti velmi důležité. A kdo z nás si to už ze svých školních let nepamatuje, tak se dětí, žáků, studentů, může klidně zeptat. Máme velký výběr, je jich milion a sedm set tisíc, kterých se to týká.

Autor: Zuzana Růžičková | čtvrtek 1.10.2020 18:05 | karma článku: 23,18 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3650x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6627x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik