Učitelé už budou zase v balíku!

18. 09. 2019 10:00:00
Slibem neurazíš a pohádky má každý rád. Tímto heslem se řídí už od svého nástupu do funkce současný ministr školství. Kdyby aspoň vláda i on stále platy učitelů neřešili a prostě na férovku řekli, že na školství kašlou.

Ať si prostě učí kdo chce co chce, a že to celé směřujeme k placenému soukromému školství. A to myslím střednímu i základnímu. Jak si jinak máme vysvětlit kroky, které teď v přímém přenosu sledujeme? Přestože je potřeba investovat peníze do učitelů a do škol jako sůl, protože v rámci vyspělých států (OECD) se pohybujeme na samotném chvostu ve výdajích na školství a platy kantorů a jsme prostě v tomto úplnými lůzry, tak ministr Plaga rozjíždí trapnou hru. A finanční nůžky se mezi námi a vyspělými státy rozevírají a rozevírat se budou dál. Učitelé se totiž podle posledních zpráv opět svých peněz nedočkají. Navýšení o 15 procent, které Plaga sliboval, se rozplynulo. Už to není ani 10 procent do tarifu, o kterých mluvil v dubnu. Teď se jeho sliby pohybují kolem 7 procent a prosákly i návrhy na pouhých 17 stovek pro všechny (abychom si byli všichni rovni a nikdo nevyčuhoval), což není ale ani 5 procent vzhledem k průměrnému platu učitele (bráno k prvnímu čtvrtletí letošního roku).

Je to stále dokola. Vloni také tento ministr sliboval navýšení učitelských platů o 15 procent, a to se v lednu nekonalo. Místo 15 procent dostali kantoři do tarifu 10. Jako vtip vedle toho pak stojí text z Babišovy knihy, ve které náš premiér sní, když náhodou spí, a kde mluví o 50 procentním nárůstu platů kantorů. To by byla bomba!“, píše pan premiér. To tedy ano. Je to bomba a přímo atomová. Z 15 procent sešup na 5.

Jako pěst na oko proti tomuto Plagovu platovému countdownu – 15..10..7,5..5.. se pak jeví závěr průzkumu, který na jaře uveřejnilo jeho vlastní ministerstvo . A to, že učitelé odchází (viz můj článek). Chybí jich momentálně 7 tisíc a tento školní rok hodlají prchnout další, kteří učí různé předměty v rámci 8600 úvazků. (Celý průzkum si každý může prohlédnout na stránkách ministerstva.) Zhruba ve stejnou dobu byl schválen také zákon, který dal školství další ránu. Pedagogickým pracovníkem bude moci být jakýkoliv vysokoškolák, ať vystudoval zemědělku, genderová studia nebo třeba na knihovníka. Nemohu se zbavit dojmu, že Plaga má nakročeno k dalšímu titulu hrobaře školství. A to vypadal ze začátku docela slibně.

Připomeňme si sliby, které od nástupu Babišovy vlády slyšíme stále a stále dokola jako kafemlejnek. Protože, když to zřejmě říkáte dostatečně nahlas a dostatečně dlouho, tak se to pro mnoho lidí prostě stává pravdou. Takhle jednoduše funguje propaganda. A „ kampáň“ je přeci to, co následovníci Babiše z firmy ANO dokážou velmi dobře. „Navýšení o 15 procent“, „Největší zvýšení platů mezi všemi zaměstnanci“, „V roce 2021 budou učitelé brát 45 tisíc“. Všechno jsou to neustále omílané sliby, které se pro mnoho lidí z vnějšku stávají realitou, protože Babiš má prostě sakra dobré PR a předpokládám, že tým „píáristů“ neradí jen jemu. Umím si představit, jak Prchalova mašina chrlí budoucí titulky, které pak čteme v novinách a mnoho novinářů v rychlosti přebírá informace, které si pořádně ani neověří. Česká veřejnost je pak krmena čísly, která nejsou pravdivá. Růst platů učitelů je zářným příkladem.

Co se tedy stane? Výsledkem bude naštvání současných učitelů, kteří čekají po mnoha letech jako snad poslední po lékařích nebo policistech nebo cestujících ve vlacích, důchodcích, rodičích na rodičovské dovolené atd.atd.atd., že jim bude konečně v několika letech pořádně přidáno a také naštvání těch, kteří se rozmýšlejí. Učitelů, kteří by se do školství rádi vrátili, když by se konečně pořádně přidalo, učitelů čerstvě vystudovaných, kteří nenastupují do škol a nebo eventuálně i těch slibovaných odborníků, které původně chtěl Plaga do školství dostat. Už vidím, jak při očekávaném přidání 6% v soukromé sféře a 7,5% přidání ve školství bude stát před každou školou zástup profíků, kteří kvůli pár stovkám navíc budou stát frontu na učitelské pracovní místo. A vedle toho stojí pěkně nakrmená veřejnost, která se celý rok dozvídá o tom, jak jsou učitelé v balíku, a že se jim zase přidává.

Autor: Zuzana Růžičková | středa 18.9.2019 10:00 | karma článku: 46.53 | přečteno: 17081x

Další články blogera

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 3640 | Diskuse

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma článku: 38.24 | Přečteno: 6610 | Diskuse

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma článku: 40.92 | Přečteno: 7751 |

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma článku: 41.15 | Přečteno: 4211 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 15.61 | Přečteno: 181 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 23.32 | Přečteno: 348 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 32.95 | Přečteno: 695 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 581 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.95 | Přečteno: 248 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4257

Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...