Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FOTOBLOG pro lyžařské gurmány - TOP 5 na kolotoči Sella Ronda.

Lyžování je super zábava a ve výjimečném prostředí je to zážitek na druhou. Vybírám jako ochutnávku pět vyzkoušených míst v top evropském lyžařském cirkusu Sella Ronda - Dentercëpies, Saslong, Grand Risa, La Longia a Sass Pordoi.

     Sella Ronda je obrovská lyžařská oblast v Itálii v Jižním Tyrolsku čítající několik středisek. Do jednoho z největších lyžařských cirkusů Evropy z Česka jedu autem zhruba 8 hodin přes Německo a Rakousko (Mnichov, Innsbruck). Výjimečnost této oblasti je v propojenosti mnoha lyžařských center, které se nacházejí kolem dokola velkého skalního masivu, jež se tyčí do výšky přes 3 km nad mořem.

   Masiv můžete objet systémem lanovek a vleků ve směru i v protisměru hodinových ručiček, a to buď po oranžové nebo zelené trase. Od základního okruhu se pak paprskovitě rozbíhají další vleky a lanovky do okolních středisek. Přímo na lyžařský kolotoč se nejrychleji napojujeme ve městečkách Corvara, Colfosco, Wolkenstein či Arabba.

   Sella Ronda se dělí do 4 oblastí (Alta Badia, Val Gardena, Val Di Fassa – Carreza a Araba/Marmolada), na které si lze také zvlášť koupit skipas (například když máte s sebou menší děti, které ještě nezvládnou takový nápor kilometrů) a nebo si vyberete (stejně jako já) jízdu na celém okruhu díky Dolomity Superski skipasu, ve kterém máte možnost využít 1200 km sjezdovek.

  Po letitých zkušenostech s touto oblastí mohu následujících vybraných TOP 5 nejlepších lyžařských zážitků zodpovědně doporučit každému alespoň trošku zkušenému lyžaři.

Lanovky. Na okruh se nejrychleji dostanete vždy z jednoho z horských městeček, které jsou okolo masivu. Zde například lanovkou v Corvaře na horu Boé. U lanovky lze bez problémů parkovat.

Horní stanice Boé. Odtud můžete sjet zpět do Corvary nebo se vydat směr Arabba, střediska pro velmi dobré lyžaře a pak třeba zamířit na zdejší nejznámější horu Marmoladu. Lyžování tu lze pojmout jak sportovně, tak turisticky.

Boé. 2000 m není konečná, můžete se dostat s lyžemi ještě výše na Vallon 2520 m.

Spojovací lanovky. Systém lanovek funguje i mezi městečky. Zde se dostanete kabinou z Corvary do Colfosca. Je to určitě pohodlnější než skibusy. V posledních letech tu mnoho sedaček nahradili právě těmito "vajíčky".

Křižovatky. Zde je křižovatka lanovek v Colfoscu. Vpravo lze vyjet na pěkné sjezdovky na Col Pradat 2038 m nebo Rif.Forcelles 2125 m a nebo sedačkou dále pokračujete směr Passo Gardena a do střediska Wolkenstein.

Informace. Sella Ronda je poseta informačními tabulemi. Buď jedete ve směru hodinových ručiček po oranžové nebo v protisměru po zelené trase. V obou směrech absolvujete něco kolem 40 km.Okruh lze objet za několik hodin dle zdatnosti, ale v sezóně počítejte místy s hustším provozem na sjezdovkách. Jako doplněk je lepší mít s sebou ještě mapu sjezdovek, která je zdarma k mání v každém středisku u pokladen.

TOP 1 : Dantercëpies. Jedny z nejlepších sjezdovek ve Val Gardeně. Moje srdeční záležitost - skvělé pisty červená i černá.

Horní stanice Dantercëpies 2300 m.

Z Dantercepiës vede stejnojmenná červená sjezdovka a také černá sjezdovka CIR. Obě mají kolem 2,7 km.

CIR. Úvodní část černé sjezdovky CIR je mírná.

Střední část černé sjezdovky CIR se zatáčkou vlevo a prudkým sjezdem.

Dolní část sjezdovky CIR lemovaná vpravo vysokou skálou.

Wolkenstein. Sjezdovky z Dantercëpies končí ve Wolkensteinu. Velmi hezké horské městečko lze projet na lyžích až dolů k silnici a pokračovat dál po okruhu a nebo se zde zastavit, navštívit sportovní obchody, místní pekárnu nebo hospůdku.

Zelená nebo oranžová. Z Wolkensteinu vyjedete lanovkou na Ciampinoi 2254 m. Zde je několik možností, kam se vydat (viz informační tabule).

Údolí. Pohled lyžaře z Ciampinoi dolů ke středisku St.Cristina.

Slunění. Při hezkém počasí je vršek Ciampinoi obležený lyžaři. Mnozí míří jako já na další supersjezdovku SASLONG. Ale předtím se rádi posilníme místními specialitami jako bombardino, grappa nebo hustá horká čokoláda.

TOP 2 : SASLONG. Jedna z nejslavnějších světových sjezdovek, černá varianta SASLONG – horní část. Při sjezdu tu závodníci dosahují rychlosti až 130 km/h a jeden z nejprudších úseků má sklon 57%. Sjezdovka se podle mě prostě nedá sjet na jeden zátah bez toho, že by vám "neumřely" v půlce nohy.

St.Cristina. Dolní část sjezdovky SASLONG, která po 3,5 km vede do střediska St.Cristina.

Dolní stanice lanovky, která nás vyveze na SASLONG.

Metro. Ze St.Cristiny lze zamířit do dalšího lyžařského ráje kolem vrcholu Seceda, kde je nejdelší sjezdovka oblasti. Nejdříve však musíte nasednout do lyžařského metra. To jezdí zhruba každých 15 minut.

Pláně Secedy. Na Secedu se dostanete systémem kabin a sedaček. Zde se nachází holé pláně se širokánskými sjezdovkami. Navíc jde o sluneční stráň.

TOP 3: La Longia. Nejdelší sjezdovka oblasti La Longia (dlouhá 10,4 km) začíná na vrcholu Secedy 2511 m a končí v St.Ulrichu 1236 m. Zde je horní část La Longie lemovaná ochrannou červenou sítí. Sjezdovka má časté úzké části, vede přes několik oddychových míst s restauracemi, modrý ledopád a jde spíše o turistický než sjezdařský zážitek. (I když má i velmi hezká místa). Problematická je zde radikální změna kvality sněhu. Nahoře zledovatělý povrch, dole sněhová břečka. Vzhledem k překonaným výškovým metrům se však nemůžeme divit.

Dlouhá cesta nahoru. Cesta zpět na Secedu je prostě časově náročnější - čeká nás kabinová lanovka a pak další velkokapacitní kabina (některými lyžaři hanlivě zvaná "dobytčák") pro 70 lidí, na kterou si chvíli počkáte, a ve které se pak chvíli mačkáte.

La Longia - poutač na místní atrakci (trošku v mlze).

La Villa. Další oblastí s nejlepšími sjezdovkami Sella Rondy je po Dantercëpies, Saslongu a La Longii ještě La Villa. Zde vidíte v popředí spodní stanici lanovky a vzadu sjezdovku.

Horní stanice se stylovou restaurací, lehátky a také atraktivní lesklou sochou lyžaře ( 2077 m)

TOP 4 : Grand Risa. Z vrcholu La Ila vede červená a závodní černá sjezdovka Grand Risa, která hostí světový pohár v obřím slalomu mužů. Místy je sklon sjezdovky určené zkušeným lyžařům až 54%. Zde je pohled z horní části obou sjezdovek, které mají společný začátek. Výhodou sjezdovek je, že nejsou na okruhu, tudíž je tu podstatně méně lyžařů, můžete to více rozjet a vykroužit si krásné široké carvové oblouky.

Sass Pordoi. Za návštěvu stojí také místo, které je na Selle nejvýše položené z těch, kam se lze dostat díky lanovce. Jde o Sass Pordoi 2950 m.

Cesta na vrchol. Pohled ze spodní stanice na horní stanici Sass Pordoi, kam se několik desítek lidí ve velké rychlokabině dostane za 4 minuty. Nahoře se nachází restaurace a výchozí bod pro letní tůry. Na lyžích se odvážní mohou dolů spustit také, ale doporučuje se průvodce, lyžařský um, slabší pud sebezáchovy a pevné nervy. My ostatní jedeme dolů lanovkou.

TOP 5 : Výhledy. Pohled ze Sass Pordoi 2950 m na masiv Sella Gruppe a také na horu Marmolada 3343 m mám moc ráda. Máte tu vše jako na dlani, připadáte si nad věcí a proto se také s lechtáním v břiše nějak tak samozřejmě usmíváte. (Z Marmolády také vedou sjezdovky, a to do městečka Arabba.)

 Přidávám ještě mapu oblasti   https://www.valgardenaskimap.com/cz/sella-ronda

   Milí lyžaři - nadšenci, pokud máte další zážitky z této oblasti, nechávám diskusi otevřenou. Každý názor, nápad, tip nebo zkušenost se budou dalším kolegům lyžařům, kteří se rozhodnou na Sella Rondu zajet, určitě hodit, a to včetně mě. Takže předem děkuji.

  SKOL!

 

Autor: Zuzana Růžičková | neděle 18.3.2018 17:54 | karma článku: 11,48 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3649x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma: 38,24 | Přečteno: 6622x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7757x | Společnost

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma: 41,15 | Přečteno: 4218x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak uvažuje ruský zajatec? Zajímavá svědectví přináší videa novináře Zolkina.

Novinář Zolkin vytváří od začátku války jedinečný projekt. Zpovídá ruské „soldáty“, kteří na Ukrajinu přišli jako okupanti. Jde o ty, kteří se buď sami vzdali nebo byli zajati (ukrajinsky „v plenu“). Jeho videa doporučuji.

27.10.2022 v 23:36 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Důležité zjištění! Ministr školství se nevyzná ve školství.

Ministr Balaš odkryl během svého krátkého působení podstatnou věc. Že se v otázce školství (minimálně regionálního) vůbec nevyzná. Navíc si proti sobě postavil učitele i ředitele. Představuji TOP 5 jeho výroků, kterými vše zazdil.

26.10.2022 v 7:30 | Karma: 37,86 | Přečteno: 4347x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Kde je miliarda na školní pomůcky pro děti?

Miliarda na školní pomůcky pro děti je fuč. Ředitelé a učitelé v druhém pololetí nemohou kupovat učebnice, názorné pomůcky pro žáky, prostě nic.

21.10.2022 v 22:56 | Karma: 39,75 | Přečteno: 4236x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Kauza agresorů ze základky v Bílině - jen exces nebo hlubší problém, o kterém se mlčí ?

Opravdu je škola v Bílině s několika nevzdělavatelnými agresivními žáky u nás jediná? Není náhodou jen jediná odvážná, která otevřeně mluví o svých problémech? Proč musí ve škole snášet teror od nevychovanců a má to celé řešení?

6.5.2022 v 8:10 | Karma: 47,17 | Přečteno: 9656x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak teď školy řídí hygienici aneb větší průšvih, než jsme čekali.

Zdravé děti spadlé do karantény, dřepící u počítačů. Jsme jako blbci, co opakují stejnou chybu dokola. V čem je kardinální problém? Ještě nikdo z velení státu během boje s virem totiž nepostavil do středu zájmu naše děti. NIKDO!

10.11.2021 v 15:47 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Veřejné školství do rukou amatérů ! Nastává tak éra výběrových a placených základek ?

Být rodičem budoucího školáka,tak zbystřím. Díky novele zákona bude moci na školách placených z našich daní běžně učit „nematikář“, „nečeštinář“, čili kdekdo, a to kdeco. Poslanci do učitelského povolání zaťali tento týden sekeru.

30.1.2021 v 21:25 | Karma: 42,17 | Přečteno: 7875x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Vánoční děkovný dopis ministru školství Plagovi a udělení Řádu zlatého ukazovátka

Vážený pane ministře, chtěla bych Vám poděkovat za práci ministerstva školství. 4 % navíc do platů, o kterých jsme neměli nejmenší tušení ! (Mysleli jsme sice, že to bude 9 %, ale to jsme v médiích asi opět špatně slyšeli.)

22.12.2020 v 18:29 | Karma: 45,04 | Přečteno: 9615x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Učitelem snadno a rychle aneb česká cesta do pedagogického pekla

Snižování nároků na učitele je cesta do pekla. Tuto cestu zvolila česká vláda, která předložila novelu zákona o pedagogických pracovnících, jež se právě propírá ve Sněmovně. Hasí tak požár s nedostatkem učitelů.

16.12.2020 v 7:15 | Karma: 30,72 | Přečteno: 2336x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Motivace učitelů dobrovolně se otestovat na covid bude malá. Má význam jen pro sběr dat.

Brzy začne dobrovolné testování učitelů. Předpovídám, že zájem nebude velký. V den testování jste sice negativní, ale další den už to může být jinak. Motivace je nízká.

2.12.2020 v 19:43 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1890x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Online výukou kupředu, zpátky ni krok !

Řeči, že učení online je moderní, protože je digi a je v tom budoucnost, jsou nesmysly. Jsme živé bytosti, nechceme se setkávat přes obrazovky. Když distanční výuka bude nutná, co nadělám. Jako kantor ale budu hodně, hodně nerada.

1.10.2020 v 18:05 | Karma: 23,18 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Co takhle dát dětem na vysvědčení třeba smajlíky ?

Ministerstvo školství ví, že hodnotit Pepu z matematiky budu nakonec já. A tak mi dalo dobrou radu: „Dej známku, jakou si zaslouží!“ Senátor Drahoš a jeho radilové si však myslí, že to umí lépe než já. A sepsali výzvu.

24.5.2020 v 8:00 | Karma: 35,08 | Přečteno: 1297x | Společnost

Zuzana Růžičková

Ministerstvo doporučuje : Rizikoví učitelé, jděte na neplacené volno !

„Nemocné, staré a rizikové učitele přes palubu!“, zakřičel kdosi na ministerstvu školství a sepsal manuál o ochraně zdraví na školách. Rizikoví učitelé sice mohou podle pokynů ministerstva zůstat doma, ale neuvidí ani korunu.

4.5.2020 v 7:13 | Karma: 39,94 | Přečteno: 7552x | Společnost

Zuzana Růžičková

Žáci a kantoři, hybaj do školy ? Podle epidemiologů nesmysl.

Milion a půl žáků a studentů, tři miliony rodičů, 150 tisíc učitelů. Ty všechny zajímá plán ohledně znovuotevření českých škol. Zatím žádný není. Je tu totiž mnoho ALE. Pojďme se mrknout na všechny možné scénáře.

14.4.2020 v 9:00 | Karma: 21,14 | Přečteno: 1305x | Společnost

Zuzana Růžičková

Třídní učitel - RoboCop a zároveň levná pracovní síla ve službách státu. Co ještě vydrží?

Dělat třídního učitele je na jednu stranu skvělá práce a na druhou stranu džob „za všechny prachy“. Výčet činností, které musí zvládat vedle běžného učení, je nekonečný. Poslanci si to snad konečně uvědomili a tříďasům přilepší.

1.2.2020 v 9:00 | Karma: 35,62 | Přečteno: 5103x | Společnost

Zuzana Růžičková

Jak jsme na tom s matikou? Jsou lepší holky nebo kluci? Co kázeň? Odpověděl průzkum PISA.

Jak jsou na tom naše děti vlastně s matikou? Jaké jsou rozdíly mezi dívkami a chlapci? Dáváme do vzdělání našich dětí dost peněz? Z čerstvého mezinárodní srovnání PISA vychází naši žáci celkem slušně. S financemi je to ale bída.

14.12.2019 v 9:00 | Karma: 19,62 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Blamáž s učitelskými platy žehlí poslanci i průmyslníci. Dosáhnou učitelé nakonec svého?

Učitelská stávka (označená ministrem školství ze debakl) rezonuje i měsíc po události. Vyjádření, že po rebelii neštěkne pes, tak berou za své. Rezonance byly v týdnu hlasitě slyšet ve sněmovně i v médiích. Dosáhnou kantoři svého?

1.12.2019 v 13:00 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1307x | Společnost
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik