Moje babička VIP

7. 02. 2018 10:50:50
Babička byla jednoznačně Velmi Důležitá Osobnost. Nejen pro mě. Za měsíc by jí bylo 106 let. Před týdnem měla pohřeb. Jaký je recept na dlouhověkost? Pěstování vztahů.

Babička byla nejstarší ve městě a jedna z nejstarších obyvatel v republice. Zatímco více jak stoletých lidí je u nás několik stovek, v jejím věku by se lidé v České republice dali spočítat na prstech jedné ruky. Je to prostě vzácný úkaz.

O to je to vzácnější, že se až do posledního roku života držela ve velice dobré kondici. Když šla do společnosti, brala si boty na podpadku , bez „udělané“ hlavy by nevytáhla paty, kupovala si nové boty, oblečení, aby dobře vypadala a „reprezentovala“, byla to přirozená dáma. Doma by si nikdy nevzala tepláky, vždy byla upravená. Ve svých 104 letech absolvovala například taneční mé dcery včetně věnečku. O vše se zajímala. Také chtěla o nás všechno vědět a slyšet. Takže úsměvné vždy bylo rychlé hledání „ucha“ čili naslouchátka, abychom jí mohli povědět všechny novinky. (Sluch byl však její jediný velký hendikep.)

Ptáte se, co dokáže člověka nabudit, aby se dožil tak vysokého věku? Četla jsem různé spekulace a lidé se oprávněně ptají po receptu na dlouhý život. Někteří mudrci tvrdí, že to bude stravou, střídmým životem. Někteří dávají přednost vysvětlení o dobré zdravotní péči, která nám prodlužuje život. Někteří hledají tajný recept takových lidí. (Jestli například nekonzumují nějaké bylinky, léky nebo snad stopečka něčeho dobrého na noc...)

Pokud měla babička něco takového schovaného pod postelí, tak to opravdu nevím. Ale rozhodně se shodnu s panem farářem, který ve smuteční řeči označil jako hlavní rys naší babičky „pěstování vztahů“. Ano, to bylo to, čím byla nejvíce typická a co jí věk prodloužilo do extrémní délky. Nezpochybňuji vliv stravy, péče a střídmosti na prodlužování věku. Bez úzkých vztahů pěstovaných každodenně, si však troufnu tvrdit, že by zde tak dlouho nebyla. Měla rozhozenou síť napříč celou širokou rodinou od Čech až na její rodnou Moravu. A nejen to. V ulici se na ní každý doptával, jak se má. Děti zcela instinktivně chodili hned za ní – za babičkou. A nemusela to být jen pravnoučata. Jakmile se v domě objevilo nějaké dítě, jaksi automaticky navázalo s babičkou oční kontakt, ta se usmála a napřáhla většinou ruce směrem k malému návštěvníkovi.

Jak snadné je „to zabalit“ v těchto letech, kdy si vzpomenete, byl pro mě také silný zážitek. Bylo jí kolem stovky, když na ní přišel nějaký zřejmě zásadní životní splín. Prostě se rozhodla, že bude konec. Nejedla, nepila. Jak to zvrátit? Pamatuji se, že jsme se s dětmi sbalili z lyžařské dovolené a přijeli babičku „uzdravovat“. Babička nesnášela nemocnice. A tak se místo obrazu pověsila kapačka a za každou dokapanou jednotku jsme si dali spolu panáka. Byli jsme tam tak dlouho, až to všechno vykapalo...takovej hezkej večírek. Jsem ráda, že si ho pamatuju.

Nebyla to přitom žádná poddajná osoba. Měla poměrně silnou osobnost, svoje názory a nerada si nechávala něco vnutit. I proto jsme se tak spolu skamarádily. Mám takové lidi moc ráda. Sledovala politiku, chodila i do posledních let života k volbám (měly jsme obě stejný vkus). Pamatuji se, jak kolegyně z novin volala, že jí přijde k narozeninám udělat fotku do novin, protože z rozhovoru by asi nic nebylo (jako že už babička asi moc nemluví). Jak se pak divila, co je babička za „přírodní úkaz“. Jako recept pak dala čtenářům regionálních novin doporučení na dlouhověkost: „Nekouřím, nepiju, nefetuju“.

Byla o 60 let starší než já, ale názory a postoje měla velmi mladé. A proto ji mohu označit kromě titulu babička i za svoji kámošku. Kámošku VIP.

Autor: Zuzana Růžičková | středa 7.2.2018 10:50 | karma článku: 20.93 | přečteno: 577x

Další články blogera

Zuzana Růžičková

Zatrolené přijímačky

Umí současné přijímačkové testy roztřídit budoucí studenty? Mají pravdu kritici jednotné zkoušky, že je diskriminační a příliš náročná? A nebo se naopak mají na SŠ dostat jen studijní typy dětí a rodiny mají lépe vybírat školu?

6.5.2023 v 13:49 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 3640 | Diskuse

Zuzana Růžičková

Nelegální domácí úkoly

Zadávání povinných domácích úkolů je nelegální. Říká pedagožka a aktivistka. DÚ je možné známkovat i hodnotit. Tvrdí naopak mluvčí MŠMT. Využívání úkolů je plně v souladu se školským zákonem. Říká zástupce inspekce. Tak jak to je?

9.4.2023 v 13:14 | Karma článku: 38.24 | Přečteno: 6612 | Diskuse

Zuzana Růžičková

Místo učitelů amatéři. Místo slušných platů pedagogů podfuk.

Novela zákona o pedagogických pracovnících se zmítá v křečích a bude to mít trvalé následky na české školství. Vládní poslanci hodili vidle do zvyšování platů pedagogů a zároveň chtějí za katedry pustit amatéry.

8.4.2023 v 9:05 | Karma článku: 40.92 | Přečteno: 7751 |

Zuzana Růžičková

Proč vznikl učitelský kodex bez učitelů ?

Na zveřejněném učitelském kodexu spolupracoval kde kdo (profesní učitelská organizace jen jedna, navíc malá). Valná většina učitelů se tak na svém profesním kodexu nepodílela a dozvěděla se o něm z médií. Kdo ho vlastně sepsal?

10.12.2022 v 16:08 | Karma článku: 41.15 | Přečteno: 4213 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4257

Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...